Verantwoord BeleggersBeraad 2022

Duurzaamheid in tijden van crisis

De economie is de afgelopen jaren ontwricht door corona en de oorlog in Oekraïne. Pakken deze schokken positief of negatief uit voor de overgang naar een duurzame samenleving? Overleeft duurzaamheid in tijden van crisis, gaat de energietransitie sneller of juist langzamer en hoe moet je reageren als belegger? Deze onderwerpen komen aan bod op het Verantwoord BeleggersBeraad van Pensioen Pro. Met aandacht voor de effecten van geopolitieke ontwikkelingen en Europese duurzaamheidsregelgeving. En uiteraard veel ruimte voor nieuwe inzichten op gebied van duurzaam beleggen.

23 juni 2022
Hulstkamp Gebouw, Maaskade 119, Rotterdam

Programma

Workshop
Energietransitie: fast forward of stilstand (Engelstalig)

De energiemarkt blijkt erg kwetsbaar in tijden van geopolitieke spanning. De roep om energiezekerheid geeft de fossiele industrie een impuls en (her)opent de discussie over kernenergie. Gaat de oorlog in Oekraïne de energietransitie versnellen of dwingt ze juist tot een pas op de plaats? En hoe moeten beleggers daarop inspringen?

Spreker: Esther Baroudy, Senior Portfolio Manager, MD, State Street Global Advisors

12:00-13:00
Registratie en lunch
 

13:00
Opening
André de Vos, hoofdredacteur print en events Pensioen Pro

13:05-13:35
Keynote presentatie
Confronteren of weglopen
Steeds meer pensioenfondsen stappen uit de fossiele industrie. Maar gaat dat bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs? Follow This kiest voor de confrontatie, of in eigen termen: sociaal aandeelhoudersactivisme. Oprichter Mark van Baal legt uit waarom en wat het verschil is met engagement.

Spreker: Mark van Baal, oprichter, Follow This

13:35-14:00
Presentatie
Maatschappelijk verantwoord beleggen in het nieuwe stelsel
Risicobereidheid van de deelnemer, actuele rapportages over illiquide beleggingen, een variabel pensioenpotje. Het nieuwe stelsel bevat veel elementen die de visie van een pensioenfonds op duurzaam beleggen kunnen beïnvloeden. Wat betekent dat voor het beleggingsbeleid? 

Spreker: Gosse Alserda, Senior Investment Strategist, Aegon Asset Management 

14:00-14:25
Presentatie
EU Klimaatbenchmarks 
Steeds meer institutionele beleggers willen minder broeikasgasemissies financieren. Ze wensen het thema klimaatverandering te integreren in hun beleggingsbeleid en portefeuilles. Ook neemt het aantal ‘net zero’ commitments toe. De EU Climate Transition Benchmarks (CTB) en EU Paris Aligned Benchmarks (PAB) kunnen helpen om deze klimaatambities te verwezenlijken.

Sprekers: Jitzes Noorman, Delegated CIO & Manuel Adamini, Senior Responsible Investment Strategist, BMO Global Asset Management 

14:25-15:00
Pauze

16:00-16:25
Pauze

16:25-16:50
Presentatie
Beleggen in tijden van oorlog (Engelstalig)
The war in Ukraine poses complex issues for sustainable investors. Not investing in the Russian sovereign may make ethical and financial sense, but what are the implications for other issuers affected by the crisis? What are the ripple effects and where do investors draw the line? And do these conclusions differ depending on if the goal is managing risks or managing impacts? 

Spreker: John Ploeg, Vice President & Co-Head of ESG Research, PGIM Fixed Income

16:50-17:15
Presentatie
Impact strategie
Sociale ongelijkheid, vergrijzing en het tekort aan woningen zijn prangende sociaal-maatschappelijke thema’s. Met hun maatschappelijk kapitaal kunnen pensioenfondsen impact maken met vastgoed, zeker in de gebouwde omgeving. Marleen Bosma legt uit hoe duurzaam sociaal vastgoed in de pensioenfondsportefeuille past en hoe de impact meetbaar is.

Spreker: Marleen Bosma, Director Strategic Business Development, Bouwinvest

17:15–18:00
Panel 
Wat wil Europa?
Europa heeft grote duurzame ambities (Green Deal) en komt met regelgeving voor groene beleggers (sfdr). Maar de groene taxonomie is door de toevoeging van kernenergie en gas amper bruikbaar als maatstaf. Wat wil en kan Europa op duurzaamheidsgebied en hoe geloofwaardig is dat? Paneldiscussie met onder meer:

Panel: Paul Tang (Europarlementariër PvdA) en Willem Pieter de Groen (Brusselse denktank CEPS), Maria van der Heide (ShareAction) en Anne Gram (Pensioenbestuurder en lid Spil)
Moderator: André de Vos, hoofdredacteur print en events Pensioen Pro

18:00
Netwerkborrel