Sprekers

De Gasdag - 19 september

J. Bruin
J. van den Bruin
Trilemma
Auteur
Jilles van den Beukel is geofysicus en werkte ruim 25 jaar voor Shell. Van 2005 tot 2012 werkte hij voor NAM aan gasvelden op de Noordzee. Sinds zijn vroege pensionering in 2016 publiceert Jilles regelmatig over de olie- en gasindustrie. In 2019 trad hij toe tot het auteurscollectief van de tweewekelijkse expertuitgave over energie Trilemma.
Han Fennema
Han Fennema
Gasunie
CEO
Han Fennema is CEO van Gasunie. Voordat hij in 2014 in dienst trad bij Gasunie, bekleedde hij uiteenlopende managementfuncties in de energiesector. Zo was hij werkzaam voor ExxonMobil, was hij lid van de raad van bestuur van Eneco en was hij voorzitter van de raad van bestuur van Enexis.
C. Gehrels
C. Gehrels
Arcadis
European Director Big Urban Clients
Sinds 2014 werkt Carolien Gehrels bij Arcadis, tot eind 2021 als European Cities Director, sinds oktober 2021 als Global Director Energy Transition. In de industrie- en energiewereld is Carolien bekend als voorzitter van de Taskforce Infrasructuur Klimaatakkoord Industrie (TIKI) die in mei 2020 het kabinet adviseerde en daarna als voorzitter van het uitvoeringsoverleg Industrie.
Lucia Geuns
Lucia van Geuns
Haagse Centrum voor Strategische Studies
Onderzoeker
Lucia van Geuns is na een carrière bij Shell het onderzoeksveld ingegaan, onder meer bij TNO en het Clingendael International Energy Programme (CIEP). Voor het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) richt Van Geuns zich op internationale energiemarktontwikkelingen, energietransitievraagstukken en klimaatveranderingsbeleid.
Hans Gr�nfeld
Hans Gr�nfeld
VEMW
Algemeen directeur
Hans Grünfeld is algemeen directeur van de vereniging voor zakelijke energieverbruikers VEMW. Grünfeld weet zich al bijna 25 jaar verbonden aan deze branchevereniging, die sinds 2016 het predikaat ‘koninklijke’ draagt.
J.W. Hoogstraten
J.W. van Hoogstraten
EBN
CEO
Jan Willem van Hoogstraten is CEO van staatsbedrijf EBN. EBN is van oudsher het bedrijf dat namens de Nederlandse staat deelneem in de opsporing en winning van olie en gas. Inmiddels zijn de taken breder, en pakt EBN met zijn kennis en kunde over de ondergrond een centrale rol in de energietransitie. Van Hoogstraten was algemeen directeur voor Taqa in Nederland, en was ook voorzitter van branchevereniging Nogepa.
A. Krist
A. Krist
GasTerra
CEO
Annie Krist is sinds 2017 CEO van gashandelsbedrijf GasTerra. Daarvoor heeft Krist lang bij Gasunie gewerkt, onder meer als hoogste baas van de landelijk netbeheerder GTS.
Coby van der Linde
Coby van der van der Linde
Clingendael International Energy Programme
Directeur
Coby van der Linde is sinds 2001 directeur Clingendael International Energy Programme (CIEP). Daarnaast is zij (deeltijd)hoogleraar geopolitiek en energie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
L.J.W. Wiegers
L.J.W. Wiegers
Eneco
Directeur Eneco Energy Trade
Lucien Wiegers is directeur Eneco Energy Trade en in die hoedanigheid dagelijks bezig met de ontwikkelingen op de gasmarkt. Wiegers werkt al sinds het begin van deze eeuw bij het energiebedrijf Eneco.

Warmte & Besparing - 26 september

Iljoesja Berdowski
Iljoesja Berdowski
Eneco
Interim regie manager warmtetransitie
Iljoesja Berdowski is als zelfstandige aan de slag bij Eneco als interim regie manager warmtetransitie. Vanuit deze rol zorgt Berdowski dat de wijkaanpakprojecten gereed worden gemaakt voor de realisatiefase. Zelf omschrijft ze haar werk als het ‘vertaalbureau’ van de gebiedsambities en getekende contracten naar heldere projecten.
René Bockmeulen
René Bockmeulen
Nederland Isoleert
Hoofd Customer Operations & IT
René Bockmeulen is sinds 2018 hoofd Customer Operations & IT bij isolatiespecialist Nederland Isoleert en sinds 2020 ook bij Essent-dochter Isoprofs. Beide bedrijven richten zich vol op de ontwikkeling en realisatie van gedegen en duurzame isolatie oplossingen in de gebouwde omgeving. Bockmeulen werkte een groot deel van zijn carrière in meerdere functies bij KPN.
Robert Jan Egmond
Robert Jan van Egmond
TKI Urban Energy
Programmamanager
Robert Jan van Egmond is programmamanager duurzame warmte- en koudetechnieken bij het TKI Urban Energy. Hij stimuleert hier innovatieprojecten rondom warmte/koude en het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Voor zijn tijd bij het TKI was Van Egmond twintig jaar lang directeur/eigenaar van het online mediabedrijf Qompas.
Theo Harms
Theo Harms
Rabobank
Senior adviseur Duurzaam wonen
Theo Harms is senior adviseur Duurzaam wonen bij Rabobank. In die rol leidt hij voor de bank het team dat zich inzet voor het wegnemen van zoveel mogelijk drempels voor particuliere klanten bij woningverduurzaming. Harms werkt al zestien jaar bij de Rabobank.
J. Meer
J. van der Meer
GroenLinks
Politicus
Jan van der Meer is lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland. De GroenLinks-politicus is onder meer verantwoordelijk voor klimaat en energie en milieu en gezondheid.
H. Oskam
H. Oskam
Netbeheer Nederland
Directeur Beleid & Energietransitie
Hans-Peter Oskam is sinds 2021 directeur Beleid & Energietransitie bij brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Oskam is ruim zeven jaar werkzaam voor de netbeheerdersvereniging, en had daarvoor emplooi gevonden bij Royal HaskoningDHV.
Laetitia Ouillet
Laetitia Ouillet
eRiskgroup
Senior Associate
Laetitia Ouillet is senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecooperatie de Windvogel. Eerder was ze directeur strategic area energy bij de TU/e en werkte ze als directeur strategie bij Eneco. Ouillet is sinds zomer 2022 columnist bij Energeia, en sinds dit jaar de energie-expert van de podcast Voetnoten.
S. Suylekom
S. van Suylekom
Vattenfall
Stakeholdermanager
Susanne van Suylekom is sinds 2019 bij Vattenfall bezig met participatieprocessen in wijken als expert wijkgerichte aanpak. Daarvoor was zij onder meer programmamanager HIER verwarmt.
Frits Verhoef
Frits Verhoef
Econic
Medeoprichter
Frits Verhoef is een van de oprichters van Econic, een bedrijf dat zich ten doel stelt van alle huizen e-homes te maken: huizen die gebruik maken van duurzame warmte- en energiesystemen. In 2018 publiceerde Verhoef zijn boek “Lef en moed”, over het klimaatprobleem en de energietransitie.

Elektriciteit - 3 oktober

Remko Bos
Remko Bos
Autoriteit Consument en Markt
Directeur Energie
Remko Bos is econoom en sinds april 2013 directeur Energie bij de Autoriteit Consument en Markt. Hij was van 2005 tot 2013 afdelingshoofd bij de OPTA. Eerst van de afdeling Markten en daarna bij de afdeling Consument, Nummers en Bestuur. Eerder werkte hij onder andere bij het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (een voorloper van de ACM).
Paul Giesbertz
Paul Giesbertz
Vereniging Energie-Nederland
Programmamanager
Paul Giesbertz werkt sinds 2021 bij Energie-Nederland als Programma Manager Marktwerking Elektriciteit en Marktintegratie. Daarvoor werkte hij bij Statkraft Markets, waar hij verantwoordelijk was voor regelgevingsaangelegenheden in continentaal Europa met de nadruk op Duitse en EU-ontwikkelingen. Daarvoor werkte hij bij de Energiekamer van de NMA (voorloper van de ACM), KEMA Consulting (nu DNV) en SEP. Giesbertz is sinds de start van Trilemma vaste auteur van deze tweewekelijkse uitgave (op persoonlijke titel).
Erik Hiensch
Erik Hiensch
Vattenfall
Directeur Operations & Maintenance Offshore Wind
Erik Hiensch is directeur Operations & Maintenance Offshore Wind bij Vattenfall, dat al twaalf jaar zijn werkgever is. Hiensch heeft meer dan twintig jaar ervaring in internationale energieprojecten (zowel hernieuwbare als conventionele energieopwekking) in alle fasen van de levenscyclus, dat wil zeggen vergunningen, engineering, inkoop, constructie, exploitatie, onderhoud en activabeheer.
Johan Hospers
Johan Hospers
Nobian
Directeur Energie
Johan Hospers is als directeur Energie verantwoordelijk voor energiezaken bij chemiebedrijf Nobian (de vroegere divisie basischemicaliën van AkzoNobel). Hospers werkt sinds 2014 bij het chemiebedrijf, en had daarvoor een carrière bij RWE en Essent.
M. Kuijpers
M. Kuijpers
Tennet
Director Large Projects Offshore
Marco Kuijpers is director Large Project Offshore bij Tennet. Kuijpers is verantwoordelijk voor de offshore ontwikkelingen en offshore projecten in Duitsland en Nederland. Ontwikkelingen zijn onder meer de North Sea Wind Power Hub en de Windconnector.
P. Rijt
P. van de Rijt
Tennet
Head Market Analysis
Patrick van de Rijt is een expert op het gebied van elektrische energie met meer dan 25 jaar kennis en werkervaring op het gebied van landelijke elektrificatie, distributienetten en transmissiesystemen. In zijn huidige functie bij Tennet is Patrick hoofd van de afdeling Marktanalyses Energiesysteemplanning.
H. Slootweg
H. Slootweg
Enexis
Directeur Asset Management
Han Slootweg is directeur asset management bij netbeheerder Enexis. Slootweg is daarnaast deeltijdhoogleraar smart grids aan de TU Eindhoven.
E. Stigter
E. Stigter
GroenLinks
Politicus
Edward Stigter is namens GroenLinks gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Klimaat en Energie. Stigter was van 2017 tot 2019 directeur Beleid voor de Leefomgeving bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waar hij zich bezighield met de programma’s Energietransitie en Invoering Omgevingswet.
M. Westbroek
M. Westbroek
Aurora Energy Research
Senior onderzoeker
Marise Westbroek is senior onderzoeker bij Aurora Energy Research, waar zij specialist is op het gebied van de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Aurora Energy Research is een internationaal onderzoeks- en adviesbureau, ooit opgericht door wetenschappers van de Universiteit van Oxford.

Het Energiesysteem - 10 oktober

Silvio Erkens
Silvio Erkens
VVD Tweede Kamerfractie
Tweede Kamerlid, woordvoerder Energie en Klimaat
Silvio Erkens is woordvoerder Energie en Klimaat namens de VVD in de Tweede Kamer, waar hij in maart 2021 gekozen werd. De Limburger staat op de VVD-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen op plaats 11. Hij studeerde politicologie in Nijmegen en specialiseerde zich in de internationale politiek in Londen. Daarna startte Erkens zijn professionele carrière als projectmanager voor Boston Consulting Group. In New York behaalde hij zijn MBA aan Columbia University en werkte hij tijdelijk bij de VN.
Marcel Galjee
Marcel Galjee
Hydrogen Chemistry Company
Managing Director
Marcel Galjee is managing director van Hydrogen Chemistry Company (HyCC), de groenewaterstofproducent die is opgericht als joint venture van Nobian en Green Investment Company. Galjee was hiervoor Vice President en Managing Director Energy & New Business bij Nobian (voorheen Nouryon Industrial Chemicals). Eerder werkte Galjee als internationaal adviseur bij PwC binnen het grote energiespectrum en in verschillende energiegerelateerde functies bij Vattenfall Zweden, Duitsland en Nederland.
B. Haar
B. ter Haar
Ministerie van BZK
Consultant
Bernard ter Haar is op uitnodiging van minister Jetten voorzitter van het Expertteam energiesysteem 2050. Ter Haar is consultant en voormalig topambtenaar bij Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat.
Jesse Hoffman
Jesse Hoffman
Universiteit Utrecht
Assistant Professor
Jesse Hoffman is universitair docent bij Urban Futures Studio en het Copernicus Institute of Sustainable Development van Universiteit Utrecht. Hij bestudeert hoe maatschappelijke en politieke groeperingen vindingrijker en creatiever kunnen worden in het aanpakken van klimaatverandering en aanverwante vraagstukken zoals de wereldwijde overgang naar een post-fossiele samenleving.
a. Huygen
a. Huygen
TNO
Principal Consultant Energiemarkten
Annelies Huygen is al meer dan veertien jaar als wetenschapper verbonden aan TNO, de laatste tien jaar als Principal Consultant energiemarkten, met name elektriciteit en warmtenetten. Daarnaast is zij hoogleraar Ordening van energiemarkten aan de Universiteit van Utrecht.
R. Jongh
R. de Jongh
Shell Nederland BV
VP Gas and Hydrogen Partnerships NL
Ruud de Jongh is vice president Gas and Hydrogen Partnerships bij Shell Nederland. Al in 1988 trad hij in dienst van Shell als geoloog, en vervulde sindsdien diverse functies in binnen- en buitenland, waaronder Nigeria en Madagascar. De Jongh bekleedt diverse commissariaten, waaronder bij de NAM, Gasterra en NoordzeeWind.
G. Kramer
G. Kramer
Universiteit Utrecht
Hoogleraar Duurzame Energievoorziening
Gert Jan Kramer is sinds mei 2016 hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1 januari 2018 is hij hoofd van de Energy & Resources groep binnen dit instituut. Zijn interessegebied is de energietransitie als technisch en socio-technisch fenomeen.
S. Kroger
S. Kroger
GroenLinks
Tweede Kamerlid
Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid namens GroenLinks. In het najaar van 2021 nam zij het stokje over van Tom van der Lee als energie- en klimaatwoordvoerder namens de oppositiepartij. Kröger was eerder campagneleider, projectleider en programmadirecteur bij Greenpeace Nederland en heeft daar van 2006 tot 2016 actie gevoerd tegen ontbossing, voor verduurzaming en het tegengaan van klimaatverandering.
Carol Xiao
Carol Xiao
Institute for Sustainable Process Technology
Program Manager Hydrogen
Carol Xiao is Program Manager Hydrogen bij het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Dit instituut, dat zich richt op innovatie in de procesindustrie, presenteerde begin dit jaar een blauwdruk van een elektrolysefabriek van 1 GW in het kader van het Hydrohub Gigawatt Scale Elektrolyser Project. Xiao is sinds 2018 verbonden aan het ISPT, en werkte daarvoor bij onder meer Amazon en Akzo Nobel.