Speakers

N. Beuken
N. Beuken
PME
Voorzitter
Nicole Beuken heeft bijna 35 jaar gewerkt voor pensioenfonds ABP, waarvan de laatste 11 jaar als algemeen directeur van het fonds. Sinds 1 januari 2020 is zij fulltime bestuurder en toezichthouder. Ze is op dit moment onafhankelijk bestuursvoorzitter bij pensioenfonds PME, niet uitvoerend bestuurslid bij Rabobank Pensioenfonds, voorzitter Raad van Commissarissen Rabobank Zuid-Limburg Oost, bestuurslid van de Stichting Pensioenregister en bestuurslid bij de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen.
Peter Borgdorff
Peter Borgdorff
PFZW
Voormalig directeur PFZW
Peter Borgdorff is sinds 2008 directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Hij was secretaris van de Bond van Christelijke Ondernemers in het Bakkersbedrijf. Vervolgens werkte hij zes jaar bij paritaire organisaties, die waren belast met innovatie, kwaliteitszorg, scholing en collectieve promotie. Daarna ging hij naar de vakbeweging, waar hij onder meer de fusie tussen VHP en De Unie begeleidde. Van 2002 tot 2007 was hij directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Op dit moment is Borgdorff tevens executive lecturer bij Nyenrode Business University en bestuurslid bij het Nibud. Sinds november 2014 is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Caceis (voorheen Kas Bank).
M. Bosma - Verhaegh
M. Bosma - Verhaegh
Bouwinvest
Director Strategic Business Development
Marleen Bosma is als Director Strategic Business Development o.a. verantwoordelijk voor de strategische positionering van Bouwinvest. Hiervoor was ze sinds 2016 Head of Research & Strategic Advisory bij Bouwinvest. Daarvoor was Bosma gedurende tien jaar werkzaam bij Blue Sky Group, waar zij verantwoordelijk was voor internationale vastgoedinvesteringen en strategisch advies aan de opdrachtgevers van Blue Sky Group. Eerder was zij werkzaam bij FGH Bank, Philips Pensioenfonds en Syntrus Achmea Vastgoed. Bosma heeft een MSc in Real Estate Management & Development aan de TU Eindhoven, een postdoctoraal certificaat Master of Science in Real Estate aan de Universiteit van Amsterdam en is een geregistreerd beleggingsanalist (RBA VU Amsterdam).
Gijs Dijk
Gijs van Dijk
PvdA
Tweede Kamerlid
Gijs van Dijk is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Hij werd in 2013 vicevoorzitter van de FNV en eerder bestuurder en afdelingshoofd bij de Algemene Onderwijsbond. Daarvoor werkte hij van 2005 tot 2007 bij de HOB-raad. Van Dijk houdt zich als Kamerlid bezig met sociale zaken en werkgelegenheid, defensie, financiën, binnenlandse zaken, buitenlandse handel, wonen en rijksdienst en Koninkrijksrelaties.
J. Haan
J. de Haan
VNO-NCW | MKB-Nederland
Beleidssecretaris Pensioenen
Jurre de Haan is sinds 1 september 2019 beleidssecretaris pensioenen binnen VNO-NCW en MKB-Nederland. Vanuit die rol is hij (werkgevers)voorzitter van de werkgroep pensioenen van de Stichting van de Arbeid en zat hij afgelopen jaar in de stuurgroep die zich richtte op de uitwerking van het pensioenakkoord. Tussen 2014 en 2016 was hij betrokken bij de SER adviezen over de toekomst van het pensioenstelsel. De Haan was in het verleden werkzaam in diverse rollen bij pensioenuitvoerder APG, als economisch adviseur bij de Europese pensioenkoepel PensionsEurope en als Politiek Assistent van de Staatssecretaris van Financiën.
Arno IJmker
Arno IJmker
Quint
Managing Partner
Arno IJmker is managing partner bij organisatieadviesbureau Quint. Als bedrijfseconoom begon hij zijn bancaire carrière bij MeesPierson (effectenbedrijf, IT en vermogensbeheer). Daarna vervulde hij diverse functies in binnen- en buitenland bij Quint, onder andere als sourcing adviseur. Als eindverantwoordelijke voor de finance sector adviseert hij vandaag de dag met zijn team een groot aantal pensioenfondsen, -uitvoerders en -verzekeraars op het gebied van digitalisering en sourcing van pensioenadministraties en vermogensbeheer.
Agnes Joseph
Agnes Joseph
Achmea Pensioenservices
Actuaris
Agnes Joseph (1980) is actuaris. Ze werkt bij Achmea Pensioenservices en ze was tot 1 november bestuurder bij pensioenfonds DNB. Ze is columnist bij Pensioen Pro en schreef geregeld kritische stukken over de Wet toekomst pensioenen. Joseph staat achtste op de lijst van Nieuw Sociaal Contract.
R.E. Linde
R.E. van der Linde
VVD
Tweede Kamerlid VVD
Roald van der Linde is Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij begon zijn loopbaan in 1993 in de Economische redactie van het NRC Handelsblad. Daarna bekleedde hij verschillende financiële functies, o.a. voor het Ministerie van Financiën en de Nederlandse ambassade in Washington, VS. Van der Linde is al zeven jaar actief in de Tweede Kamer.
N.D.E. Maarsen
N.D.E. Maarsen
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Directeur Vastgoed
Nicole Maarsen (1971) is sinds mei 2017 lid van de directie van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Zij is verantwoordelijk voor de business units Woningen, Commercieel Vastgoed, Internationaal Vastgoed, het Transactieteam en het Acquisitie/Ontwikkelingsbedrijf. Maarsen heeft 20 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Van 2013 tot 2017 werkte zij als zelfstandig adviseur voor onder meer Round Hill Capital en HAL Investments. Daarvoor was zij 9 jaar directeur-eigenaar bij het familiebedrijf Maarsen Groep, waar zij onder meer verantwoordelijk was voor projectontwikkeling. Nicole Maarsen startte haar carrière bij ING Groep als trainee.
Jitzes Noorman
Jitzes Noorman
Columbia Threadneedle Investment
Director Delegated CIO & Investment Strategist
Jitzes Noorman is als Delegated CIO in het fiduciaire team van Columbia Threadneedle Investments verantwoordelijk voor de beleggingen van meerdere Nederlandse pensioenfondsen en tevens werkzaam als Investment Strateeg. Eerder werkte Noorman bij MN Services als senior fondsbeheerder Special Investments en Hedge Funds. Daarvoor was hij monetair econoom, fixed income strateeg en credit structurer bij Rabobank International en was hij betrokken bij het FTK Pension Fund Advisory Team. Hij is lid van de ALM Commissie van CFA Society Netherlands VBA.
G. Olphen
G. van Olphen
APG
Voorzitter RvB
Gerard van Olphen is sinds 2016 voorzitter van de raad van bestuur van APG Groep N.V. Hij was tot 2015 voorzitter van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen. In 2013 werd hij door het Ministerie van Financiën gevraagd om voorzitter van de raad van bestuur van SNS Reaal te worden. In de 28 jaar daarvoor vervulde Van Olphen diverse leidinggevende posities in de financiële sector: van 2002 tot 2013 Chief Finance & Risk Officer bij Achmea, waar hij in 2008 ook werd aangesteld als vicevoorzitter van de raad van bestuur, CFO bij NIB Capital, CEO bij NIBC Asset Management, Chief Finance & Risk Officer en Manager Financiële Informatie bij Reaal Verzekeringen. Hij begon zijn carrière bij Amro Bank als EDP-auditor.
Iain Richards
Iain Richards
Columbia Threadneedle
Head of Responsable Investment
Iain Richards trad in dienst bij Columbia Threadneedle Investments in 2012 en is op dit moment Head of Responsible Investment. Daarvoor was hij Regional Head of Corporate Governance bij Aviva Investors. Tijdens zijn carrière in het financiële centrum van Londen was hij ook werkzaam bij Schroder Investment Management, het beleidsorgaan van de Britse toezichthouder en de Londense beurs. Richards bekleedde ook diverse functies in de beleidsorganen voor Europese zaken en mededinging van het Britse ministerie van Handel en Industrie (het tegenwoordige BIS).
B. Stegeman
B. Stegeman
Pf Huisartsen
Voorzitter
Bram Stegeman is sinds 2019 voorzitter van Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) en ook vanaf dat jaar bestuurslid van de Pensioenfederatie. Stegeman is tevens praktijkhoudend huisarts in Maarssenbroek sinds 1992. Van 2009 tot 2016 was hij vicevoorzitter/penningmeester van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
R. Van Beek
R. Van Beek
Ministerie van SZW
Minister
Wouter Koolmees (D66) is Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij was van 1999 tot 2003 consultant/onderzoeker Arbeidsmarkt en sociaal beleid bij het Nederlands Economisch Instituut (nu Ecorys) in Rotterdam. Daarna had hij verschillende functies bij het ministerie van Financiën, waaronder plaatsvervangend hoofd Bureau Beleidsvoorbereiding bij de Inspectie der Rijksfinanciën. Van 2009 tot juni 2010 was hij hoofd van de afdeling Begrotingsbeleid van het ministerie. Koolmees werd op 17 juni 2010 Tweede Kamerlid voor D66. Op 26 oktober 2017 werd hij benoemd tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III.
S. Van Weyenberg
S. Van Van Weyenberg
Tweede Kamerlid
Steven van Weyenberg is Tweede Kamerlid voor D66 sinds 2012. Zijn portefeuilles omvatten AOW en pensioenen; Inkomensbeleid; Arbeidsmarkt; ZZP’ers; Toeslagen; Belastingen; Fiscaal vestigingsklimaat. Na zijn studie werkte hij veertien jaar lang als ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Daar was hij opeenvolgend MT-lid van de directie Algemene Economische Politiek, plaatsvervangend directeur Europese integratie en Strategie en plaatsvervangend directeur Europa Mededinging en Consument. Tot oktober 2010 was Van Weyenberg Europadirecteur bij het ministerie van Economische Zaken. Daarna was hij tot september 2012 directeur Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
E. Velzel
E. Velzel
PGGM
CEO
Edwin Velzel (1963) is sinds 2017 CEO van PGGM. Daarnaast is hij toezichthouder bij Klaverblad, Omring en Gelreziekenhuizen. In eerdere functies was hij onder meer bestuursvoorzitter van Univé (2000-2006) en bestuursvoorzitter van Univé VGZ IZA Trias (2006-2010). Sinds 2010 is hij directeur van Velzel en Partners, strategisch-bestuurlijk adviesbureau op het gebied van de gezondheidszorg en de verzekeringssector. Velzel studeerde Informatica aan de Universiteit van Twente.
P.V.H. Verhoef
P.V.H. Verhoef
Pensioenfonds Rail en OV
bestuurder
Paula Verhoef is hoofd pensioenafdeling bij het FNV. Zij is begonnen in de sector bij het pensioenfonds SPOV, wat inmiddels gefuseerd is met het spoorwegpensioenfonds naar Rail en OV. Zij heeft zitting in het bestuur van het algemene fonds van KLM en is onderdeel van het bestuur van de Pensioenfederatie.
Hanneke Veringa
Hanneke Veringa
AXA Investment Managers
Country Manager the Netherlands
Hanneke Veringa is sinds 2006 werkzaam bij AXA Investment Managers als hoofd van AXA IM in Nederland. Voordat ze bij AXA IM in dienst trad was zij Senior Sales Manager Benelux bij ABN Amro Asset Management, Senior Manager International Branches bij ING Investment Management en Business Manager Financial Markets bij ING Barings. Ze begon haar carrière bij Deutsche Bank in Duitsland. Ze was ook vier jaar als docent verbonden aan de Finance & Investments afdeling van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
André Vos
André de Vos
Pensioen Pro
Hoofdredacteur print & events
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.
Alex Waal
Alex de Waal
Milliman
Strategisch consultant
Marcel Kruse is sinds 2019 director Pension & Investment Risk bij Milliman Pensioenen in Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor de beleggingsadvies- en hedging activiteiten van Milliman in Nederland. Kruse heeft veel ervaring met beleggingsprocessen en hij helpt pensioenfondsen en pensioenuitvoerders met het vormgeven van een effectieve uitvoering van het beleggingsproces. Voordat hij werkzaam was voor Milliman Pensioenen was hij als producteigenaar bij een Nederlandse bank verantwoordelijk voor de implementatie van een fintech oplossing voor overlay management.
Rom�e Wachem
Rom�e van Wachem
ACTIAM
Senior Relationship Manager
Romée van Wachem trad in 2014 bij Actiam in dienst als relatiemanager voor impactbeleggen. Ze is productspecialist en eerste aanspreekpunt voor (potentiële) klanten en andere externe relaties. Ze heeft multidisciplinaire ervaring door werkzaam te zijn geweest als adviseur op het gebied van Europese en Nederlandse subsidies voor innovatie, maar ook als bedrijfsjurist. Van Wachem heeft een masterdiploma in internationaal en Europees recht (focus: internationaal publiekrecht/mensenrechten en ondernemingsrecht) en is CFA-charterholder.
J. Wijckmans
J. Wijckmans
Blue Sky Group
Programmadirecteur Pensioenakkoord
Josje Wijckmans is Hoofd Actuariaat en Programmaleider Pensioenakkoord bij Blue Sky Group. Blue Sky Group verzorgt pensioenuitvoering, bestuursondersteuning en fiduciair vermogensbeheer voor de pensioenfondsen van onder andere KLM, Staples, SNS Reaal en Philips (vanaf 1 januari 2021). Daarnaast is Wijckmans voorzitter van de onderzoeksgroep Uitvoering Pensioenakkoord van de Pensioenfederatie. In haar diverse rollen maakt zij voortdurend de vertaalslag tussen inhoudelijke advisering aan pensioenfondsbesturen en de eisen aan de pensioenuitvoering, om haar klanten nu en in de toekomst goed te kunnen ondersteunen.
Hamadi Zaghdoudi
Hamadi Zaghdoudi
WTW
Head of Retirement Benelux
Hamadi Zaghdoudi is hoofd Retirement in de Benelux bij Willis Towers Watson, en is daarmee eindverantwoordelijke voor alle dienstverlening op pensioengebied aan pensioenfondsen en werkgevers. Hij is werkzaam bij Willis Towers Watson sinds 1999. Zaghdoudi is voorzitter van de commissie Pensioenen bij het Koninklijk Actuarieel Genootschap en maakt onderdeel uit van de commissie actuariaat bij de Pensioenfederatie.