Speakers

Monday October 5th - Kick-off

K. Ambachtsheer
K. Ambachtsheer
KPA Advisory Services
Directeur
Keith Ambachtsheer is Director Emeritus, International Centre for Pension Management (ICPM), Adjunct Professor of Finance, Rotman School of Management, University of Toronto, Senior Fellow, National Institute on Aging (NIA), Ryerson University en directeur van KPA Advisory Services. Sinds 1969 speelt hij een rol in de pensioen- en beleggingssector. Ambachtsheer wordt wereldwijd gezien als een van de meest originele denkers op het gebied van de ontwikkeling van pensioensystemen, governance en beleggingskwesties.
Jane Ambachtsheer
Jane Ambachtsheer
BNP Paribas Asset Management
Global Head of Sustainability
Jane Ambachtsheer begon bij BNP Paribas Asset Management in 2018 als Global Head of Sustainability. Voordien was zij partner en hoofd Responsible Investment bij Mercer. Ze is meer dan 20 jaar actief in de beleggingssector, met een focus op verantwoord beleggen sinds 2003. Ambachtsheer was consultant bij de Verenigde Naties tijdens het ontwikkelen van de Principles for Responsible Investment (PRI) en is betrokken bij een groot aantal initiatieven in de sector, onder meer als bestuurder bij het Carbon Disclosure Project, lid van de werkgroep Klimaat-gerelateerde Financiële Verslaglegging van de Raad voor Financiële Stabiliteit en lid van de Academische Werkgroep van de PRI.
S. Beld
S. van den Beld
De Nederlandsche Bank NV
Afdelingshoofd Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen
Sven van den Beld startte in 2009 bij Achmea als Modelontwikkelaar, waarna hij in 2012 de overstap maakte naar DNB. Hij is daar begonnen als Toezichthouder specialist binnen het toezicht op pensioenfondsen om vervolgens in 2015 te rouleren naar het toezicht op banken in het dan net opgerichte SSM. In 2018 heeft hij DNB verlaten om invulling te geven aan 2nd line risk management bij de Volksbank (ALM-domein) om vervolgens in 2020 weer terug te keren in zijn huidige rol van afdelingshoofd van het expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen.
Gert-Jan Reichart
Gert-Jan Reichart
UU en NIOZ
Paleo-klimaatdeskundige en hoogleraar Geosciences, Earth Sciences, Stratigraphy & paleontology
Gert-Jan Reichart is marien geoloog en verbonden aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) als hoofd van de afdeling Ocean Systems. Daarnaast werkt hij als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht waar hij onderwijs verzorgt op het gebied van klimaatverandering in het geologische verleden en de rol van de oceaan daarin. Reichart heeft een MSc in Micropaleontology & Stratigraphy en een PhD in Geochemistry van Universiteit Utrecht.
André Vos
André de Vos
Pensioen Pro
Hoofdredacteur print & events
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.

Tuesday October 6th - Pensioen Pro Live Special

Marc-Olivier Buffle
Marc-Olivier Buffle
Pictet Asset Management
Sr. Product Specialist
Marc-Olivier Buffle werkt sinds 2014 als Senior Product Specialist bij Pictet Asset Management in het Thematic Equities team. Voor Pictet was hij werkzaam bij Robeco SAM, eerst als senior analist, dan als hoofd Industrials en ten slotte als hoofd SI onderzoek. Daarvoor was hij bij Danaher Corporation verantwoordelijk voor business development. Buffle begon zijn carrière bij Trojan Technologies in Londen, Canada als hoofd van het R&D team. Hij heeft een MSc in Engineering van ETH in Zurich en een PhD van EAWAG in Environmental Chemistry. Daarnaast is hij auteur van patenten, wetenschappelijke artikelen, technische en financiële publicaties.
Dimple Sahni
Dimple Sahni
Anthos Fund & Asset Management
Managing Director Impact Funds Portfolios
Dimple Sahni is Managing Director Impact Funds Portfolios bij Anthos Fund and Asset Management, een van de grootste family offices ter wereld. Daar is ze verantwoordelijk voor hun strategie m.b.t. impact portfolioconstructie en asset allocatie. Sahni heeft meer dan 20 jaar ervaring in impactbeleggen, investment banking, technologie, opkomende markten en venture capital. Ze begon haar carrière bij Goldman Sachs en heeft verder verschillende functies vervuld bij onder meer L Capital Partners, The Omidyar Network, Unilever Corporate Ventures en The Hattery. Sahni behaalde een MBA in Finance van Wharton School en een BA in Economics aan University of Chicago.
M. Veen
M. Veen
Pensioen Pro
Internationaal financieel-economisch journalist
Maaike Veen heeft meer dan twintig jaar ervaring als internationaal financieel-economisch journalist. Begonnen bij het Financieele Dagblad, werkte ze daarna als correspondent voor Dow Jones Newswires/Wall Street Journal Europe in Amsterdam en in Londen. Daar werd ze al snel correspondent voor verschillende Nederlandse media, waaronder Trouw, Elsevier, RTLZ en ANP. Dit combineerde ze met verslaggeving voor IPN Nederland, een vakblad over vermogensbeheer van de Financial Times. De laatste jaren richt ze zich op impact investeren.
Jacqueline Voorthuizen
Jacqueline van Voorthuizen
PGB Pensioendiensten
Portfolio Manager Balance Sheet Management
Jacqueline van Voorthuizen is bij PGB Pensioendiensten, waar ze sinds 2016 werkt, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van het RI-beleid. In de tien jaar daarvoor was ze werkzaam in de financiële sector als onafhankelijk consultant voor producten en strategieën m.b.t. duurzaam beleggen. Ze begon haar carrière in 1984 bij MeesPierson Wealth Management waar ze bijna 20 jaar aan het hoofd stond van het Charity Asset Management team waarmee ze voor de private bank een RI propositie ontwikkelde. Van Voorthuizen is een geregistreerd beleggingsanalist en ESAA Certified Pension Executive.

Wednesday October 7th - Live Poll

Frank Alphen
Frank van Alphen
Pensioen Pro
redacteur
Frank van Alphen is redacteur bij Pensioen Pro. Hij heeft onder meer gewerkt bij NRC Handelsblad, de Geldgids van de Consumentenbond, Het Financieele Dagblad en de Volkskrant. Hij was vanaf 2011 freelancer met als specialiteit pensioenen. Sinds begin 2020 is hij in dienst bij Pensioen Pro.
V. Bijleveld
V. van Bijleveld
Finance Ideas
Directeur Duurzaam Beleggen
Vincent van Bijleveld is verantwoordelijk voor het Finance Ideas duurzaam en verantwoord beleggen team. Samen met dit team adviseert hij pensioenfondsen, asset managers en andere institutionele partijen over het opzetten, implementeren en monitoren van een science based MVB beleid. Van Bijleveld is kwantitatief econoom/actuaris. Hij heeft zijn expertise opgebouwd in zijn eerdere functies, waaronder als partner/director bij Willis Towers Watson en als duurzame asset manager bij Actiam.
Bernardo Korenberg
Bernardo Korenberg
Bouwinvest
Head of Sustainability & Innovation
Bernardo Korenberg is sinds 2012 Head of Sustainability & Innovation bij Bouwinvest Real Estate Investors. In deze functie is hij verantwoordelijk voor strategisch beleid en advies rondom duurzaamheid en innovatie van de Nederlandse en Internationale vastgoedbeleggingen. Hij kijkt in brede zin naar strategische thema’s - van circulariteit tot smart buildings tot financiële technologie - en zoekt naar oplossingen met impact die bijdragen aan het future proof houden van de vastgoedbeleggingen. Voorheen werkte Korenberg als Projectmanager Gebiedsontwikkeling bij Projectmanagementbureau Rotterdam.
Gerard Roest
Gerard Roest
FNV
pensioenbestuurder
Gerard Roest is pensioenfondsbestuurder bij FNV. Hij is namens FNV in 2018 benoemd tot bestuurslid bij pensioenfonds Metaal en Techniek. Hij is tevens bestuurder bij de VBDO. Roest was voorheen twaalf jaar voorzitter van BPL Pensioen (bpf Landbouw). Hij was ook bestuurslid bij de voormalige bpf’en Groothandel in Bloemen en Planten en Verf- en Drukinktindustrie, evenals het pensioenfonds van FNV zelf.

Thursday October 8th - Investor Council Conference

S. Beld
S. van den Beld
De Nederlandsche Bank NV
Afdelingshoofd Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen
Sven van den Beld startte in 2009 bij Achmea als Modelontwikkelaar, waarna hij in 2012 de overstap maakte naar DNB. Hij is daar begonnen als Toezichthouder specialist binnen het toezicht op pensioenfondsen om vervolgens in 2015 te rouleren naar het toezicht op banken in het dan net opgerichte SSM. In 2018 heeft hij DNB verlaten om invulling te geven aan 2nd line risk management bij de Volksbank (ALM-domein) om vervolgens in 2020 weer terug te keren in zijn huidige rol van afdelingshoofd van het expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen.
Bram Bos
Bram Bos
NN Investment Partners
Lead Portfolio Manager
Bram Bos is de Lead Portfolio Manager voor de NN Investment Partners Green Bonds strategie. Hiervoor was hij Senior Portfolio Manager Government & Government (Related) Debt. Voordat hij in 2015 bij NN IP kwam, bekleedde hij verschillende functies bij Univest, Nomura Singapore, APG en Fullerton Fund Management. Hij begon zijn carrière als valutaportefeuillemanager bij ABP. Bos is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met een master in Economie. Hij was van 2014-2018 lid van de UN PRI Fixed Income Steering Committee.
Mathijs Dijk
Mathijs van Dijk
Erasmus Universiteit
Hoogleraar Finance
Mathijs van Dijk is hoogleraar Financiële Markten aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op het functioneren (liquiditeit, efficiëntie) van wereldwijde aandelenmarkten, op beleggingsstrategieën, en op de rol van de financiële sector in de maatschappij. De laatste jaren specialiseert hij zich ook in duurzaam beleggen. In 2020 schreef hij een rapport voor Pensioenfonds Vervoer over klimaatrisico in beleggingsportefeuilles.
Marianne Harper Gow
Marianne Harper Gow
Baillie Gifford
Governance and Sustainability Specialist
Marianne Harper Gow is Governance & Sustainability Specialist by Baillie Gifford waar ze sinds 2004 werkzaam is. Ze heeft in de afgelopen 15 jaar bij Baillie Gifford verschillende functies vervuld en heeft expertise in verschillende gebieden waaronder onderzoek & analyse, bedrijfsengagement, stemmen en klantenrapportage. Daarvoor werkte Harper Gow offshore aan milieu en geologische onderzoeken. Ze behaalde een BSc in Environmental Science aan de universiteit van Aberdeen en een MBA aan de universiteit van Edinburgh.
Maria-Laura Hartpence
Maria-Laura Hartpence
HSBC Global Asset Management
Head of Fixed Income Quantitative Research
Maria-Laura Hartpence is hoofd Fixed Income Quantitative Research bij HSBC Global Asset Management waar ze al sinds 1995 werkzaam is. Hartpence is sinds 1984 actief in de sector en heeft uitgebreide ervaring in voorspellende modellen m.b.t. macro-economie, grondstoffen en financiën en in risicomodellen voor asset allocatie. Voor HSBC werkte ze bij Bunge-Born in Sao-Paulo en bij Cecogest (een bedrijf dat onafhankelijke asset allocatie onderzoek doet) in Parijs als senior econoom.
Charles Kalshoven
Charles Kalshoven
APG
Senior Strategist
Charles Kalshoven heeft een achtergrond in economie, scenario’s en beleggen. Als senior beleggingsstrateeg bij APG adviseert hij pensioenfondsen over de economische en financiële omgeving voor hun beleggingsbeleid. Naast economische scenario’s is de impact van klimaatverandering zijn aandachtsgebied.
Mark Lewis
Mark Lewis
BNP Paribas Asset Management
Chief Sustainability Strategist
Mark Lewis werkt sinds 2019 bij BNP Paribas Asset Management. De laatste 15 jaar vervulde hij meerdere functies, zo was hij onder andere in 2018 Managing Director & Head of Research bij Carbon Tracker Initiative, van 2015 tot 2018 Managing Director & Head of European Utilities Research bij Barclays, van 2014 tot 2015 Chief Energy Economist bij Kepler Cheuvreux en van 2005 tot 2013 Managing Director & Global Head of Energy Research bij Deutsche Bank.
Michael Lewis
Michael Lewis
DWS
Head of ESG Thematic Research
Michael Lewis is Head of ESG Thematic Research bij DWS. Hij maakt deel uit van het DWS Global Research Institute Team. Lewis begon in 1990 bij DWS en was Global Head Commodities Research Corporate Banking & Securities voor zijn huidige functie. Daarvoor was hij G10 FX strategist en Deputy Head of FX Research bij Deutsche Morgan Grenfell. Hij begon zijn carrière als research analist Global Macro & Rates research bij Morgan Grenfell.
Oliver MacArthur
Oliver MacArthur
Aon
Equity Manager Selection and Impact Research
Oliver MacArthur is sinds 2018 lid van het Global Investment Manager Research team van Aon. In 2020 werd hij aangesteld als Hoofd Impact Research. Voor Aon was MacArthur werkzaam bij Church Commissioners for England, waar hij als equity manager onderzoek deed in verscheidene regio’s en bijdroeg aan hun public equity portfolio. Hij begon zijn carrière bij Royal Bank of Canada. Verder staat MacArthur aan het hoofd van de ESG Working Group van CFA UK, waar hij Investment Management & ESG Investing certificaten behaalde. MacArthur studeerde af in Economics aan de University of Birmingham.
Rutger Maenen
Rutger Maenen
Amundi Asset Management
Hoofd Institutional Sales Nederland
Rutger Maenen is sinds oktober 2017 werkzaam bij Amundi Asset Management als hoofd Institutional Sales Nederland. Hiervoor werkte hij bij Goldman Sachs Asset Management (GSAM) en bijna tien jaar bij BlackRock in verschillende functies, waarbij hij zich richtte op institutionele beleggers. Hij begon zijn carrière in de financiële sector in 1998. Maenen heeft een Master degree en de titel ‘Certified European Financial Analyst’.
Rachida Mourahib
Rachida Mourahib
HSBC Global Asset Management
Head of Fixed Income ESG and Green Research, Credit Research
Rachida Mourahib is Head of Fixed Income ESG and Green Research, onderdeel van het Global Credit Research team van HSBC Global Asset Management. Ze begon in 2006 bij HSBC als ESG analist en daarna als Equity & Credit analist, gespecialiseerd in farmaceutische producten en lokale overheden. Eerder werkte Mourahib twee jaar bij BNP Paribas Asset Management als ESG & Corporate Governance analist. Ze is afgestudeerd aan de Université du Maine in economie & management en is verder lid van de PRI Sub-Sovereign Debt Advisory Committee.
dennis Putten
dennis van der Putten
ACTIAM N.V.
Director Sustainability & Strategy
Dennis van der Putten is sinds april 2015 bij Actiam in dienst als Director Sustainability & Strategy. Voordat hij naar Actiam kwam, was hij verantwoordelijk voor de beleggingen van Zwitserleven, met de nadruk op beleggingsstrategie, lifecycle-constructie en asset- en liabilitymanagement. In 2010 en 2011 was Van der Putten genomineerd voor 'Financieel talent van het jaar' (verzekeringssector) en voor 'beleggingsprofessional van het jaar' (vermogensbeheer). Hij heeft ook 10 jaar bij Rabobank (International) gewerkt.
Gert-Jan Reichart
Gert-Jan Reichart
UU en NIOZ
Paleo-klimaatdeskundige en hoogleraar Geosciences, Earth Sciences, Stratigraphy & paleontology
Gert-Jan Reichart is marien geoloog en verbonden aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) als hoofd van de afdeling Ocean Systems. Daarnaast werkt hij als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht waar hij onderwijs verzorgt op het gebied van klimaatverandering in het geologische verleden en de rol van de oceaan daarin. Reichart heeft een MSc in Micropaleontology & Stratigraphy en een PhD in Geochemistry van Universiteit Utrecht.
Grethe Schepers
Grethe Schepers
Fidelity Solutions & Multi Asset
Director of Research
Grethe Schepers is Director of Research bij Fidelity Solutions & Multi Asset. She has more than 20 years of experience in financial services, including research and communications. Grethe joined Fidelity from a senior communications position at HSBC Private Bank, held economist roles with Schroders, Nikko, Bayerische Vereinsbank and MarketNews International, and also wrote for the Economist Intelligence Unit. Grethe has a BA and an MA in Economics and an MA in International Relations, as well as a Diploma in International Trust Management.
Pieter Stijn
Pieter van Stijn
BMO GAM
Analist Responsible Investment
Pieter van Stijn is lid van het 20-koppige Responsible Investment team van BMO Global Asset Management. Hij houdt zich bezig met engagement op de thema’s klimaatverandering, energie en transport. Van Stijn is gestationeerd in Nederland en adviseert Nederlandse klanten over MVB-beleid en toepassing ervan via actief aandeelhouderschap. Hij heeft jarenlange ervaring op het gebied van verantwoord beleggen, onder ander bij PGGM en Actiam.
Helena Viñes Fiestas
Helena Viñes Fiestas
BNP Paribas Asset Management
Deputy Global Head of Sustainability
Helena Viñes Fiestas werkt sinds 2011 bij BNP Paribas Asset Management waar ze tot 2019 aan het hoofd stond van het Sustainability Research team. Nu is ze Deputy Global Head of Sustainability & Head of Stewardship and Policy. Ze heeft ruim 17 jaar ervaring in de responsible business en sustainable investment sector. Eerder leidde Viñes Fiestas het werk van Oxfam m.b.t. responsible investment en engagement voor institutionele beleggers met als doel armoedebestrijding. Verder is ze auteur van vele papers en artikelen en heeft ze een boek geschreven. Viñes Fiestas behaalde een MSc in Developmental Studies aan de London School of Economics and Political Science.
André Vos
André de Vos
Pensioen Pro
Hoofdredacteur print & events
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.
Maarten Wijk
Maarten van Wijk
Pensioen Pro
Hoofdredacteur online
Maarten van Wijk is hoofdredacteur online bij Pensioen Pro, waar hij sinds eind 2013 als redacteur werkt. Voorheen werkte hij onder meer zes jaar voor het Algemeen Dagblad, eerst als redacteur Geld & Recht en de laatste vier jaar als financieel en economisch redacteur.
Barbara Zuiderwijk
Barbara Zuiderwijk
Green Giraffe
Medeoprichter
Barbara Zuiderwijk is een van de oprichters van Green Giraffe. Green Giraffe is een financieel adviesbureau dat zich uitsluitend richt op groene energie. Green Giraffe is actief over de hele wereld in alle soorten technologieën in energieopwekking, besparing en de afgeleiden daarvan (mobiliteit, opslag etc). In de afgelopen jaren is zij betrokken geweest bij de ontwikkeling, contractering (variërend van turbines, kabels, balance of plant (fundaties etc), OHVS oftewel stopcontact op zee en PPA's) en financiering voor internationale groene energie projecten. Zuiderwijk’s expertise ligt met name op het vlak van wind op zee, maar in Nederland is ze (o.a) betrokken geweest bij het contracteren en financieren van de wind op land projecten Windpark Zeewolde en Windpark Fryslan, het wind op zee project Gemini, en het zonnepark Duurkenakker.