Programma
10:45- 11:15 Inloop en registratie
Workshop
Rules of engagement
Uitsluiting van vervuilende bedrijven is volgens sommige beleggers het verplaatsen van het probleem. Alleen met engagement kun je echte veranderingen in de wereld teweegbrengen. Maar hoe organiseer je effectief engagement? In deze interactieve workshop gaan we in op hoe je als pensioenfonds heldere doelen stelt, duidelijke impact meet en harde deadlines bepaalt. En daar vervolgens beleggingsconsequenties aan kunt verbinden.
Spreker: Karlijn van Lierop, directeur responsible investment, Columbia Threadneedle Investments
12:00-13:00
Lunch en registratie
13:00
Opening
André de Vos, hoofdredacteur print en events Pensioen Pro
13:05-13:35
Keynote presentatie
Kunnen we ons uit de klimaatcrisis innoveren?
De weg naar nul uitstoot van broeikasgassen is lang. In de tussentijd zijn technologische oplossingen nodig om de bestaande uitstoot te verminderen, af te vangen en op te slaan. Ook pensioenfondsen kunnen daarbij een rol spelen.
Spreker: Heleen de Coninck, hoogleraar klimaatverandering en innovatie aan de TU Eindhoven en Radboud Universiteit Nijmegen en hoofdauteur van IPCC-rapporten.
13:35-13:55
Presentatie
De strijd voor duurzaamheid: regels vs ambitie
Pensioenfondsen werken hard om te voldoen aan duurzaamheidswetgeving, esg-risicobeheercyclus en toezichthoudersonderzoeken. Maar elk fonds heeft zijn eigen ambities en wensen op gebied van duurzaamheid. Hoe voorkom je als bestuurder dat het eigen beleid raakt ondergesneeuwd door regels en deadlines?
Spreker: Robin Schouten, directeur fiduciair management Van Lanschot Kempen
13:55-14:15
Presentatie
Transition outlook
How to track the transition to a low-carbon economy: one of several mega forces sweeping markets? A framework to help assess the investment opportunities and risks it may bring.
Spreker: Christopher Kaminker, head sustainable investment research & analytics BlackRock Investment Institute
Stroom A
Duurzaam en zeker
Stroom B
Beleggen in het nieuwe stelsel
Pensioenfondsen kunnen via hun hypothekenportefeuille een bovengemiddeld rendement behalen en een duurzame impact maken. Wat zijn de mogelijkheden en wat komt daarbij kijken?
Sprekers: Saskia Duits en Abdel El Amrani van Achmea Mortgages
Transitioning to the new pension system creates a near-term valuation event with very long-term implications. As funds seek to achieve a fair and smooth transition, how should they think about market and event risks? How can they evaluate the impact on different age cohorts? How should they communicate about possible risks?
Spreker: Robert Kavanagh, Head of Investment Solutions, True Partner Capital
Beleggen in high yield obligaties om de transitie naar een koolstofarme economie te financieren kent praktische uitdagingen. Hoe ziet het duurzame high yieldlandschap eruit vanuit klimaatperspectief? In welke bedrijven kun je investeren en hoe robuust zijn hun koolstofdata? En hoe om te gaan met de verschillen tussen de Europese en Amerikaanse visie op klimaatbeleggen?
Spreker: Sarah Harrison, Senior Portfolio Manager, Plus Fixed Income and Martijn de Vree, Head of Fixed Income Solutions, Global Fixed Income, Allspring
De Wtp vereist een herstructurering van de pensioen- en vermogensadministratie-interface om deze in lijn te brengen met nieuwe operationele, rapportage- en communicatie-eisen. Dit aspect roept veel vragen op. De kwestie concentreert zich rond het risico van het genereren van onnodige complexiteit en het opnieuw uitvinden van gevestigde procedures. In deze sessie bespreken we mogelijke benaderingen van deze uitdaging en parallellen in andere bedrijfspensioenmarkten in Europa.
Speaker: Peter Roos, Commercial Director at Lumera
15:25-16:00
Pauze
16:00-16:30
Keynote presentatie
Esg-risico’s van pensioenfondsen
Pensioenfondsen lopen risico’s met niet-duurzame beleggingen, financieel en niet-financieel. DNB deed daar dit jaar onderzoek naar en vroeg veertig fondsen naar hun omgang met esg-risico’s. In deze sessie een presentatie van de eerste indrukken en een vraaggesprek over het belang van het monitoren van esg-risico’s.
Spreker: Michelle Ummels, toezichthouder esg-risico’s DNB
16:30-16:50
Presentatie
Minder bedrijven, meer focus
Spreiding is veelal het motto bij beleggen. Maar een te hoge diversificatie in verschillende aandelen is niet per se beter. Met 50 in plaats van 3000 bedrijven in portefeuille weet je 'echt' wat je bezit. Focus op kwaliteit betekent op langere termijn een aantrekkelijk rendement, een verlaagd risico en een gerichter duurzaamheidsbeleid.
Spreker: Sander Zondag, CEO en CIO, OBAM Investment Management
16:50–17:40
Panel
Duurzaam beleggen: de grenzen tussen actief en passief
De discussie over actief en passief beleggen heeft nieuwe voeding gekregen door de wens van pensioenfondsen om een eigen duurzaamheidsbeleid te voeren. Bestaande indexen voldoen niet, vinden veel fondsen. Dus worden indexen aangepast, op maat gemaakt of worden juist weer actieve mandaten uitgezet. Maar levert dat niet meer kosten op en komen we dan niet weer in dezelfde discussie terecht over de meerwaarde van actief beleggen?
Paneldiscussie met Marcel Andringa (PME), Lukas Daalder (BlackRock), Sander Zondag (OBAM) en André Snellen (Pensioenfonds Detailhandel)
Moderators: André de Vos, hoofdredacteur print en events en Tjibbe Hoekstra, redacteur, Pensioen Pro
17:40 - 17:45
Uitsmijter
Door Hans van Meerten, Advocaat | Professor | Europees Pensioen- en EU recht | GMW advocaten
Mede mogelijk gemaakt door: