Sprekers

Gosse Alserda
Gosse Alserda
Senior Investment Strategist
Aegon Asset Management
Gosse Alserda is sinds 2017 werkzaam bij Aegon Asset Management als Senior Investment Strategist. Hij adviseert institutionele klanten over hun strategisch beleggingsbeleid. Daarnaast houdt Alserda zich bezig met beleggingsonderzoek rondom Wtp. Naast zijn rol bij Aegon AM is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als docent en gastonderzoeker. Gosse is afgestudeerd (MSc) en gepromoveerd (PhD) in Finance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is zowel CFA, CAIA als FRM charterholder.

Jelles As
Jelles van As
Algemeen directeur
Appel Pensioenuitvoering
Jelles van As is algemeen directeur bij Appel Pensioenuitvoering. Hij heeft ruime ervaring met balansmanagement, beleggen en pensioenuitvoering.
Bij Stichting Pensioenfonds Hoogovens startte hij in 1992 als portefeuillebeheerder vastrentende waarden, gevolgd door verantwoordelijkheden op het gebied van beleidsontwikkeling. Vanaf 1998 tot 2015 was hij bij het pensioenfonds verantwoordelijk voor de beleggingsuitvoering en beleidsontwikkeling. Vanaf 2015 geeft Van As leiding aan Appel Pensioenuitvoering. Hij is betrokken bij enkele dienstverleners in de financiële sector en heeft een aandelenbelang in Appel.

Lisette Barsingerhorn
Lisette Barsingerhorn
Asset Manager Dutch Impact Investments
Bouwinvest

Cécile Boot
Cécile Boot
hoogleraar Maatschappelijke participatie en gezondheid
Amsterdam UMC
Cécile Boot is gezondheidswetenschapper en houdt zich al bijna 25 jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek naar gezond werken. Sinds 2008 werkt ze bij Amsterdam UMC (voorheen: VU medisch centrum) waar ze verbonden is aan het Amsterdam Public Health onderzoeksinstituut waar ze in 2020 tot hoogleraar werd benoemd. Sinds 2018 is ze ook deels verbonden aan de vakgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie van de Radboud Universiteit waar ze onderzoek doet naar gezond werken in de ouderenzorg.

Tom Bottinga
Tom Bottinga
CEO
Blue Sky Group
Tom Bottinga is CEO van Blue Sky Group. Eerder heeft hij onder andere gewerkt bij consultant IG&H, Brand New Day en ASR Pension Fund Services. Bottinga is zijn carrière gestart op de optiebeurs en vervulde diverse rollen op het gebied van asset management, risicomanagement en toezicht.

Mirjam Breekelmans
Mirjam Breekelmans
Directeur
Achmea Pensioenservices
Mirjam Breekelmans is directeur bij Achmea Pensioenservices. Zij heeft ruime ervaring binnen de financiële dienstverlening en veel kennis van het aansturen van (digitale) transformaties. De komende jaren staan voor Achmea Pensioenservices in het teken van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Mirjam Breekelmans is eindverantwoordelijk voor deze uitdagende transitie van pensioenfondsen naar de Wet toekomst pensioenen. Hiervoor werkte zij onder meer bij PGB Pensioendiensten en MN Services, waar zij eindverantwoordelijk was voor de pensioenuitvoering.

Willem Dommelen
Willem van Dommelen
Director, EMEA Pension Solutions, Multi-Asset Strategies & Solutions
BlackRock
Willem van Dommelen is als Client CIO verbonden aan het EMEA Pension Solutions-team binnen Multi-Asset Strategies & Solutions van BlackRock. Voor hij in 2023 bij BlackRock in dienst kwam, werkte hij bij NN Investment Partners, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en het beheer van systematische beleggingsoplossingen (waaronder LDI) en leiding gaf aan een alternatives-beleggingsteam. Van Dommelen studeerde Finance & Accounting aan de universiteit van Tilburg .

Mario Eisenegger
Mario Eisenegger
ESG Fund Manager
M&G
Mario Eisenegger joined M&G in February 2015 as an investment specialist within the fixed interest team. He is a regular contributor to the Bond Vigilantes blog, and is an expert in environmental, social and governance (ESG) investing. In January 2022, Eisenegger joined the Public Fixed Income (PFI) fund management team as ESG fund manager, taking on portfolio management activities linked to the new sustainable PFI fund franchise. Before joining M&G, he was an associate director at UBS, where he worked as a senior client adviser to private clients and as a deputy branch manager. Eisenegger holds a bachelor of science in Business Administration, Major Finance, from the University of Applied Sciences Northwestern Switzerland in Basel, and speaks English, German and Swiss German. He is a CFA Charterholder and also holds the CFA Certificate in ESG Investing.

Paul Everloo
Paul Everloo
Chief executive officer
TKP Pensioen
Paul Everloo is sinds februari 2020 chief executive officer van TKP Pensioen. Hij werkte daarvoor – sinds 2010 – bij Aegon Nederland waar hij leiding gaf aan ICT en operaties van het pensioenbedrijf. Hij studeerde in de jaren ‘90 in Tilburg Organisatiekunde en leidde begin deze eeuw een projectmanagement en adviesbureau in pensioen, Thesis. Het is zijn ambitie pensioen eenvoudiger te maken voor deelnemers en werkgevers.

Tom Fleming
Tom Fleming
Senior Product Specialist - the Private Credit capability
HSBC
Tom Fleming is a Senior Product Specialist for the Private Credit capability. Prior to taking on his current role he was the Senior Product Specialist for the Securitised Credit capability. Fleming joined the HSBC Group in 2006, and before moving into Asset Management in 2013, he was an Associate Director within the Structured Credit and Secondary Loan Trading desks in HSBC’s Global Banking & Markets business. Prior to joining HSBC, he worked for Credit Suisse in their Capital Markets division. Fleming holds a BSc in Mathematics from University of Bath (UK) and an MSc in Financial Mathematics from University of Edinburgh (UK).

Marc Heemskerk
Marc Heemskerk
Actuaris en pensioenadviseur
Mercer
Marc Heemskerk is sinds 1992 werkzaam bij Mercer als adviserend en certificerend actuaris. In 1991 is hij als wiskundige afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven, waarna hij is 1994 afstudeerde als actuaris. Hij adviseert relaties over strategische pensioenvraagstukken, met name de Wet Toekomst Pensioenen. Heemskerk tracht pensioen op laagdrempelige wijze te duiden en toe te lichten. Zijn opinies worden veelvuldig gepubliceerd en geciteerd. Hij is sinds 2006 docent bij SPO en gastdocent op de Universiteit van Amsterdam over het nieuwe pensioenstelsel. Heemskerk was actuaris van het jaar 2016.

Wim Koeleman
Wim Koeleman
Managing Director Pensioen van Straks
APG
Wim Koeleman is sinds bijna 3 jaar als Programma directeur verantwoordelijk voor de implementatie van het vernieuwde pensioenstelsel bij APG en de 8 pensioenfonds-opdrachtgevers. Het programma omvat de inhoudelijke advisering pensioenfondsen en sociale partners, invaren en datakwaliteit, nieuwe dienstverlening onder de WTP, processen en systemen en operational readiness. Koeleman heeft een langjarige ervaring als leidinggevende en consultant in de pensioensector bij PwC, KLM, VNO-NCW en Akzo Nobel.

Raymond Kuiper
Raymond de Kuiper
Client Solutions Manager Netherlands
BNP Paribas
Als Client Solutions Manager bij BNP Paribas Asset Management sinds september 2022 is De Kuiper verantwoordelijk voor ontwikkeling, advies en implementatie van Investment Solutions, richting een breed scala aan sectoren en klanten, waaronder Pensioenfondsen en Verzekeraars. Investment Solutions bestaan uit combinaties van bestaande bouwstenen als LDI, Overlay Management, Multi (Private) Asset, Portfolio Design, Structured Portfolio Management, Sustainable Solutions etc, om zo goed mogelijk te voldoen aan de specifieke criteria van klanten, zoals duurzaamheid, risico/ rendement en (il)liquiditeit. Voor BNPPAM was De Kuiper werkzaam als CIO bij ACTIAM, Munich Re, Aon Hewitt & JP Morgan. Hij heeft een Master’s degree in Financial Management aan de Universiteit Nyenrode.

Ruud Lahr
Ruud Lahr
Lead Klantbediening
Blue Sky Group
Ruud Lahr heeft ruim 20 jaar ervaring in verschillende marketing- en innovatierollen binnen de pensioensector. Bij Blue Sky Group is hij verantwoordelijk voor meerdere projecten gericht op het vernieuwen van de dienstverlening. Ruud studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde diverse opleidingen op het gebied van marketing en service design (NIMA, Nyenrode, DesignThinkers Academy). Hij is lid van diverse werkgroepen van de Pensioenfederatie, het Pensioenregister en de Kring van Pensioenspecialisten.

Frederik Mannaerts
Frederik Mannaerts
Vice President, EMEA Pension Solutions, Multi-Asset Strategies & Solutions
BlackRock
Frederik Mannaerts maakt sinds 2023 deel uit van het EMEA Pension Solutions-team binnen Multi-Asset Strategies & Solutions van BlackRock. Daarvoor ondersteunde hij in het Strategic Client Solutions-team van Russell Investments institutionele beleggers in Nederland. Eerder werkte hij als beleggingsspecialist voor Pensioenfonds Rail & OV. Frederik is CFA-charterholder en studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit en International Finance aan de Schotse University of St. Andrews.

Wido Mazee
Wido Mazee
Director, Life & Pension Benelux
Keylane
Wido Mazee is als Director binnen Keylane Life & Pension verantwoordelijk voor zowel de delivery als de product development activiteiten van de platformen Lifetime, LeanApps en Maia. Met een historie als ondernemer in de hoek van pensioenportalen, heeft Mazee veel affiniteit met en kennis van data- en business rule gedreven communicatie over pensioenen.

Dennis Scheeren
Dennis Scheeren
Director Artificial Intelligence & Data
Deloitte Consulting
Als directeur Artificial Intelligence & Data richt Dennis Scheeren zich op de Financial Services Industry (FSI) en specifieke Banking en Insurance klanten. Hij heeft meer dan 16 jaar ervaring in managementconsultancy over verschillende onderwerpen zoals Business en IT-transformatie, Data Management, Data Remediation en het versnellen van (Gen)AI. Hij is een expert in data gedreven programma's binnen de financiële en verzekeringen sector.

Robin Schouten
Robin Schouten
Directeur fiduciair management
Van Lanschot Kempen Investment Management
Robin Schouten is Executive Director fiduciair management bij Van Lanschot Kempen Investment Management. Hij is verantwoordelijk voor de duurzaamheidsdienstverlening en portefeuille constructie in liquide en illiquide markten voor fiduciaire relaties van Van Lanschot Kempen. Daarnaast werkt Schouten voor een aantal van de belangrijkste fiduciaire relaties. Hij werkt sinds 2010 bij de organisatie. Hij heeft een master in bedrijfskunde op de Erasmus universiteit afgerond en is CFA charterholder.

André Vos
André de Vos
Hoofdredacteur print & events
Pensioen Pro
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.

Jan Willemsen
Jan Willemsen
LDI Client Portfolio Manager
Columbia Threadneedle Investments
Jan Willemsen is verantwoordelijk voor de LDI-oplossingen van onze Europese klanten. Hij werkt sinds 2001 bij Columbia Threadneedle Investments, aanvankelijk als beleggingsstrateeg, en was één van de oprichters van het LDI-team in 2005. Sindsdien heeft hij veel ervaring opgedaan bij het adviseren over en implementeren van afdekkingsstrategieën voor Nederlandse pensioenfondsen. Willemsen werkte eerder bij Financiële Diensten Amsterdam waar hij 5 jaar macrostrateeg was. Hij studeerde Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.