Sprekers

Maartje Brans
Maartje Brans
Directeur Innovatie
Alliander
Maartje Brans is op 1 april gestart als directeur Innovatie bij Alliander. Daarvoor werkte zij ruim dertien jaar bij woningcorporatie De Alliantie. Brans bekleedde daar diverse functies waaronder bestuurssecretaris en directeur-bestuurder van De Alliantie VVE Diensten, een dochteronderneming. De laatste vier jaar was zij lid van de directie van De Alliantie en onder meer verantwoordelijk voor de digitalisering van de dienstverlening van de woningcorporatie. Brans is ook één van de drie bestuurders van het Nationaal Warmtefonds.

Jan Willem Erisman
Jan Willem Erisman
Voorzitter
Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR)
Jan Willem Erisman is voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), een nieuw adviesorgaan dat het kabinet gevraagd en ongevraagd gaat adviseren over klimaatbeleid. Erisman is hoogleraar milieu en duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut, een instituut dat internationaal advies geeft over en onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Het kabinet verwacht eind 2023 het eerste advies van de WKR, ten behoeve van het Klimaatplan dat in 2024 verschijnt en de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar beschrijft.

Silvio Erkens
Silvio Erkens
Tweede Kamerlid, woordvoerder Energie en Klimaat
VVD Tweede Kamerfractie
Silvio Erkens is woordvoerder Energie en Klimaat namens de VVD in de Tweede Kamer, waar hij in maart 2021 gekozen werd. De Limburger staat op de VVD-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen op plaats 11. Hij studeerde politicologie in Nijmegen en specialiseerde zich in de internationale politiek in Londen. Daarna startte Erkens zijn professionele carrière als projectmanager voor Boston Consulting Group. In New York behaalde hij zijn MBA aan Columbia University en werkte hij tijdelijk bij de VN.

Hans Grünfeld
Hans Grünfeld
Algemeen directeur
VEMW
Hans Grünfeld is algemeen directeur van de vereniging voor zakelijke energieverbruikers VEMW. Grünfeld weet zich al bijna 25 jaar verbonden aan deze branchevereniging, die sinds 2016 het predikaat ‘koninklijke’ draagt.

Laetitia Ouillet
Laetitia Ouillet
Senior Associate
eRiskgroup
Laetitia Ouillet is senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecooperatie de Windvogel. Eerder was ze directeur strategic area energy bij de TU/e en werkte ze als directeur strategie bij Eneco. Ouillet is sinds zomer 2022 columnist bij Energeia, en sinds dit jaar de energie-expert van de podcast Voetnoten.

Sandra Phlippen
Sandra Phlippen
Hoofdeconoom
ABN AMRO
Sandra Phlippen is hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Daarvoor was zij economieredacteur bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het vaktijdschrift voor economen ESB. Phlippen is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde in 2008. In januari 2023 is zij gestart als bijzonder hoogleraar duurzaam bankieren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dyonne Rietveld
Dyonne Rietveld
Country Chair
Uniper Benelux
Dyonne Rietveld is Country Chair van Uniper Benelux, en heeft er sinds september 2022 een tweede functie bijgenomen op het hoofdkantoor van Uniper SE in Düsseldorf: senior vice-president energy law & regulation. In de gemeente Zuidplas is Rietveld gemeenteraadslid namens de VVD. Ze werkt al ruim dertien jaar voor Uniper.

Kees Vendrik
Kees Vendrik
Voorzitter
Nationaal Klimaat Platform
Kees Vendrik is voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, dat de dialoog over het klimaatbeleid in de samenleving wil aanjagen, met bijzondere aandacht voor groepen die minder betrokkenheid voelen bij de klimaattransitie. Vendrik zat in het eerste decennium van deze eeuw als parlementariër namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij was daarna onder meer lid van het college van de Rekenkamer en tot voor kort was hij hoofdeconoom van de Triodos Bank. Ook was Vendrik voorzitter van de elektriciteitstafel van het Klimaatakkoord.

Focco Vijselaar
Focco Vijselaar
Algemeen directeur
VNO-NCW
Focco Vijselaar is sinds april algemeen directeur bij werkgeversvereniging VNO-NCW. Vijselaar was daarvoor directeur-generaal bedrijfsleven en innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vijselaar is econoom en begon zijn carrière in 1995 bij De Nederlandsche Bank, waarna hij via de ECB in 2003 bij het ministerie van Financiën terecht kwam. Sinds 2016 was hij werkzaam voor EZK.