Pensioen Pro Awards 2022

Categorieën

Gouden Awards:

 • Pensioenfonds van het jaar (Publieksprijs)
   
 • Uitzonderlijke bijdrage aan de sector

Zilveren Awards:

 • Beste pensioenfonds > €5mrd
   
 • Beste pensioenfonds < €5mrd

Thema Awards:

 • Verantwoord Beleggen/ESG
   
 • Innovatie
   
 • Communicatie
   
 • Vermogensbeheer
   
 • Diversiteit & Inclusie
   
 • Langetermijnbelegger van het jaar
 • Pensioenfondsen en vergelijkbare not-for-profit pensioenorganisaties komen in aanmerking voor een Award. Zij kunnen zichzelf kandidaat stellen of door anderen worden genomineerd. Nominaties worden vertrouwelijk behandeld.
   
 • Nomineren kon tot 30 augustus door een e-mail te sturen naar Bouwien.Hoorntje@fdmediagroep.nl onder vermelding van Pensioen Pro Awards 2022 met een korte motivatie (max 500 woorden). U kon desgewenst maximaal 1 pagina ondersteunend materiaal meesturen. 
   
 • Kandidaten kunnen meedoen met meerdere inzendingen en in meerdere categorieën.
   
 • Alleen nieuwe inzendingen worden geaccepteerd. U kunt dus niet meedoen met een inzending van (een) vorig jaar.
 • De Award in de categorie ‘uitzonderlijke bijdrage aan de sector’ wordt toegekend aan een persoon (dus niet een instelling) op voordracht van de jury.
   
 • Alle andere categorieën staan uitsluitend open voor instellingen (dus niet voor personen).
   
 • Een deskundige vakjury selecteert de winnaars van de thema- en zilveren awards.
   
 • De jury stelt tevens uit alle inzendingen een shortlist samen van 3 pensioenfondsen die in aanmerking komen voor de publieksprijs. Lezers van FD en Pensioen Pro en luisteraars van BNR kiezen hieruit de winnaar van de Gouden Award voor ‘Pensioenfonds van het Jaar’.

Gouden Awards

 • Pensioenfonds van het jaar (publieksprijs) 
  De vakjury selecteert uit het totaal van alle inzendingen een shortlist van 3 kandidaten die zich ofwel in meerdere categorieën onderscheiden, ofwel op één of enkele punten sterk excelleren. Lezers van Pensioen Pro en het Financieele Dagblad en luisteraars van BNR kiezen hieruit een winnaar.
 • Uitzonderlijke bijdrage aan de sector 
  Toegekend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de pensioensector en/of het pensioenstelsel, hetzij in het afgelopen jaar, hetzij over een langere periode (‘oeuvreprijs’).

Zilveren Awards
 
De onderscheidingen voor beste pensioenfonds groter dan/kleiner dan €5 mrd worden toegekend op basis van excellentie – bijvoorbeeld in beleid, performance, governance, communicatie, klantgerichtheid – in de peer groep van vergelijkbare fondsen.

Thema Awards

 • Verantwoord Beleggen/ESG
  Deze prijs wordt toegekend aan een kandidaat die op uitmuntende wijze ESG-factoren meeweegt/integreert en een helder ESG-beleid voert in strategie en beleggingspraktijk. 
   
 • Innovatie
  Met deze onderscheiding bieden we erkenning aan ‘thought leadership’ en een voortrekkersrol in een tijd van ingrijpende veranderingen en fundamentele vraagstellingen ten aanzien van het Nederlandse pensioenstelsel.
   
 • Communicatie
  Biedt erkenning aan een kandidaat die zich onderscheidt met de meest navolgenswaardige en klantgerichte communicatie.
 • Vermogensbeheer
  Deze prijs wordt toegekend op grond van benadering/invulling van het vermogensbeheer die op voorbeeldige wijze beantwoordt aan de behoeften en doelstellingen van het fonds, bijvoorbeeld in termen van risico, rendement, kosten, transparantie, et cetera.
   
 • Diversiteit & Inclusie
  Wordt uitgereikt aan een pensioenorganisatie die aantoonbaar werk maakt van diversiteit en inclusie in het (pensioen)bestuur. De jury kijkt hierbij naar verscheidenheid in brede zin, van jong/oud, man/vrouw en achtergrond, tot verscheidenheid in denk- en zienswijze. Voor deze categorie wordt de jury uitgebreid met gespecialiseerde gastjuryleden.  
   
 • Langetermijnbelegger van het jaar 
  Biedt erkenning voor beleggingsstrategieën met een langetermijn focus die zowel een financieel als maatschappelijk rendement opleveren.

Waar vindt de prijsuitreiking dit jaar plaats?

Dit jaar vindt de prijsuitreiking plaats op 4 oktober in de Hermitage in Amsterdam.

Hoe worden de winnaars verkozen?
 
Een deskundige vakjury selecteert de winnaars in de verschillende categorieën, en een shortlist voor de Gouden Award voor ‘Pensioenfonds van het Jaar’. Lezers van FD en Pensioen Pro en BNR luisteraars kiezen hieruit de winnaar.

Wie komen er in aanmerking voor een prijs?
 
Pensioenfondsen en vergelijkbare not-for-profit pensioenorganisaties komen in aanmerking voor een Award. Zij kunnen zichzelf kandidaat stellen of door anderen worden genomineerd. Nominaties worden vertrouwelijk behandeld. Nominaties kunnen worden gericht aan: bouwien.hoorntje@fdmediagroep.nl onder vermelding van Pensioen Pro Awards 2022. Desgewenst kan maximaal 1 pagina aan ondersteunend materiaal mee worden gestuurd.

Martijn Euverman is sinds 2007 partner bij adviesbureau Sprenkels & Verschuren en adviseert beleggingscommissies van Nederlandse pensioenfondsen. Euverman heeft een actuariële (AAG) en beleggingstechnische (CFA) achtergrond en heeft eerder gewerkt bij ABN Amro, KPMG consulting en Watson Wyatt.

Marike Knoef is hoogleraar aan de Universiteit Leiden, ze is directeur van Netspar en kroonlid bij de SER. Ze bestudeert het gedrag van mensen en huishoudens op het gebied van pensioen. Knoef werkt samen met onderzoekers van verschillende disciplines en slaat graag de brug tussen wetenschap en praktijk. 

Loranne van Lieshout werkt sinds 2006 als senior consultant bij Ortec Finance binnen de business unit Pensions & Insurance. Zij is medeverantwoordelijk voor de Investment Consulting activiteiten en houdt zich bezig met het beleggingsbeleid en risicomanagement voor pensioenfondsen. 

Stefan Lundbergh is directeur van Cardano Insights en is non-executive board member van het Vierde Zweedse Nationale Pensioenfonds (AP4). In het verleden bekleedde hij verschillende posities bij Algemene Pensioen Groep (APG) en bij Skandia Life Insurance Company in Zweden. 

Hedwig Peters werkt als extern bestuurder en is daarnaast ook bestuurslid van de Kring van Pensioenspecialisten. Zij werkt voor SPOV en HaskoningDHV en is voorzitter van Rockwool en lid van de auditcommissie bij Beveiliging. Hiervoor heeft zij het Fiduciair Office voor Allianz Global Investors GmbH in Nederland opgezet.

Bijkomende juryleden voor de Diversiteit & Inclusie Award:

Titia Dieben is sinds 2016 als partner verbonden aan FLOXX, een kleinschalig adviesbureau binnen de pensioensector. Daarnaast is zij bestuurslid en actief binnen ViiP (Vrouwen in Institutioneel Pensioen). Zij heeft een actuariële opleiding (AG) en houdt zich onder meer bezig met advies en ondersteuning aan pensioenfondsen. Haar actuariële loopbaan liep via Brans&Co (inmiddels WTW), het bestuursbureau BPF Optiek, Watson Wyatt en Blue Sky Group.

Paula Verhoef is manager binnen de FNV en verantwoordelijk voor onder andere de pensioenafdeling. Daarnaast is zij al een aantal jaren actief binnen de pensioensector als bestuurder. Momenteel is zij niet uitvoerend bestuurder bij Rail en OV en lid van het dagelijks bestuur van de pensioenfederatie. 

Mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdsponsor

Sponsors Awards