Jaarcongres 2023

Onzekerheid gegarandeerd

Nederland maakt zich op voor een ingrijpende wijziging van het pensioenstelsel. Tegelijkertijd schuiven ook in de buitenwereld de panelen. Er is onrust in de financiële wereld door inflatie, rentestijgingen en omvallende banken. De geopolitieke verhoudingen staan op scherp door de oorlog in Oekraïne en de economische confrontatie met China. Hoe grijpen deze ontwikkelingen in elkaar? En wat betekenen ze voor het beleggingsuniversum van pensioenfondsen? Is er een hedge tegen zoveel onzekerheid? Op het jaarcongres van Pensioen Pro buigen we ons over de mogelijke antwoorden.

15 juni 2023
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Programma

10:45 - 11:15 Inloop en registratie

Workshop
Raad de dekkingsgraad… of toch niet?

De invaardiscussies aan de bestuurstafel nemen toe. Hoe varen we in, wanneer en op welk niveau? Hoe groot zijn de risico’s tot aan het moment van invaren, en vooral ook daarna? Kunnen (tijdelijke) hedges de dekkingsgraad binnen de gewenste bandbreedtes houden? In deze praktische workshop gaan we in op de inzet en constructie van beschermings/overlay-strategieën. Wat heb je daarvoor nodig en welke instrumenten kun je gebruiken? Wat kost bijvoorbeeld een swaption?

Sprekers: Raymond de Kuiper, Client Solutions Manager Netherlands & Sergey Pergamentsev, Head of Institutional, Structured Management BNP Paribas Asset Management

12:00 - 13:00
Lunch & registratie

13:00
Opening
André de Vos
, hoofdredacteur print en events Pensioen Pro

13:05 - 13:45
Keynote
De nieuwe wereldorde
Er vinden grote geopolitieke verschuivingen plaats. De oorlog in Oekraïne, de verkilde relatie met China, het ‘inflatieprogramma’ in de VS. Maakt de geschiedenis een nieuwe start in een gefragmenteerde wereld?

Spreker: Maarten van Rossem, historicus

13:45 - 14:05
Presentatie (Engelstalig)
Ripping up the rule book
In a changing world traditional industry beliefs and unquestioned rules need to be challenged. A thought provoking presentation that challenges the pensions industry.

Speaker: Tim Garratt, Client Director, Baillie Gifford

14:05
Transit

15:20 - 15:40
Pauze

15:45 - 16:15
Keynote
Inflatie, rente en het nieuwe stelsel

Spreker: Olaf Sleijpen, Directeur monetaire zaken, DNB

16:15 - 16:35

Presentatie
Bouwen en beleggen voor boomers en millennials
Beleggen in de Nederlandse woningmarkt heeft impact: niet alleen op de klimaattransitie, maar ook op huurders. Grijs (ouderen) en Groen (jongeren) zijn op zoek naar betaalbare, duurzame woningen passend bij hun levensfase in een dynamische woonomgeving. Juist nu liggen daar kansen voor pensioenfondsen om voor langere termijn waarde te creëren.

Spreker: Jaap van der Bijl, CEO, Altera Vastgoed

16:35 - 16:55
Presentatie
ESG is dead. Long live ESG
As investors face increasing stakeholder, regulatory and real-world pressure in an age of economic and geopolitical uncertainty, has “ESG” outlived its purpose? Vishal Hindocha, Head of Client Sustainability, addresses some of the myths and realities associated with sustainability, and what it means to embrace complexity and invest with a focus on long-term value creation.

Spreker: Vishal Hindocha, Global Head of Sustainability Strategy, MFS Investment Management

16:55 - 17:40
Panel
Transitie als rollenspel
Een speciale panelsessie waarin we met bestuur, rvt, vo, vereniging van gepensioneerden, uitvoerder en sociale partners van Pensioenfonds PGB buigen over wie welke rol heeft te vervullen in de transitie. In de praktijk, dus niet op papier.

Panelleden: Han Noten, Jannet Visser, Harold Clijsen, Jochem Dijckmeester, Fieneke van den Brink en Frans van de Veen
Moderators: André de Vos en Maarten van Wijk, hoofdredacteuren Pensioen Pro

17:40 - 17:45
Uitsmijter
door Agnes Joseph, Actuaris, Achmea Pensioenservices

17:45
Afsluiting en borrel
daarna wandelen naar de Rode Hoed voor de Awards

Hoofdsponsor

Sponsors Jaarcongres