Sprekers

Jaap Bijl
Jaap van der Bijl
CEO
Altera vastgoed
Jaap van der Bijl is sinds November 2016 CEO van Altera Vastgoed. Daarvoor werkte hij bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, waar hij vanaf 2013 Managing Director Investor Relations was. In de periode van 2002 tot 2008 was hij daar Director Investor Relations. Tussen 2008 en 2013 was hij Senior Head of Sales & Client Services Northern Europe bij AXA Real Assets. Daarvoor was hij actief in verschillende management posities zoals Product Manager Achmea Pensions en Manager van pensioenfondsen. Van der Bijl was voorzitter van de INREV Due Diligence Committee van 2013 tot 2019; sinds 2020 maakt hij deel uit van INREV Fund Manager Advisory Council.

Fieneke Brink
Fieneke van den Brink
Bestuurslid VVG
Pensioenfonds PGB
Fieneke van den Brink is sinds oktober 2021 bestuurslid van VVG-PGB onder meer belast met het voorzitterschap van de werkgroep Pensioenen & Hoorrecht. Deze werkgroep ondersteunt pensioen-inhoudelijk het bestuur VVG-PGB en is specifiek belast met de voorbereiding en invulling van het ‘Hoorrecht’ in het kader van de Wet toekomt pensioenen (Wtp).
Van den Brink was jaren werkzaam als HRM directeur en vice-voorzitter van een OPF, dat is opgegaan in Pensioenfonds PGB.

Harold Clijsen
Harold Clijsen
CEO
PGB Pensioendiensten
Harold Clijsen is sinds 2020 de CEO van PGB Pensioendiensten. Daarvoor vervulde hij vanaf 2014 al de functie van CIO bij de uitvoeringsorganisatie van Pensioenfonds PGB.
Eerder bekleedde Harold Clijsen functies bij pensioenuitvoerder MN en Interpolis Pensioenen. Hij studeerde bedrijfskunde voor de financiële sector en vermogensbeheer aan de VU in Amsterdam en volgde diverse managementopleidingen.

Ben Constable-Maxwell
Ben Constable-Maxwell
Head of Sustainable and Impact Investing
M&G Investments
Ben Constable-Maxwell is Head of Sustainable and Impact Investing, leading M&G’s strategy on impact investing and covering sustainability issues such as climate change and the circular economy. He’s been central to the development of ESG integration within M&G’s investment processes and has supported the development of ESG solutions for clients across asset classes. Constable-Maxwell is a member of various sustainable and impact investment initiatives, interacting with companies, policymakers, NGOs and other investors. He’s a Trustee at Firefly International youth organisation, which provides educational and mental health support for young people in conflict-affected areas in the Balkans and Middle East. Before joining M&G in 2003, he spent four years at Invesco Perpetual.

Jochem Dijckmeester
Jochem Dijckmeester
Voorzitter
Pf PGB
Jochem Dijckmeester (1982) zit vanaf 2016 in het bestuur van Pensioenfonds PGB. Hij begon als bestuurslid strategische communicatie, werd in 2019 vicevoorzitter en is sinds 1 februari 2020 bestuursvoorzitter. Als bestuursvoorzitter is hij eindverantwoordelijk voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel door Pensioenfonds PGB. Naast bestuurslid bij Pensioenfonds PGB, is hij ook bestuurslid bij Bpf Schilders en als pensioenfondsbestuurder actief binnen de Pensioenfederatie en kennisinstituut Netspar. Eerder werkte Dijckmeester voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten, voor diverse kenniscentra en hogescholen, onder andere op het thema ‘langer doorwerken’, en was hij HR-adviseur en pensioenfondsbestuurder bij UWV. Hij studeerde psychologie in Utrecht.

Jeroen Elbertse
Jeroen Elbertse
Managing Director
Lumera Nederland
Jeroen Elbveertse is responsible for Lumera’s operations in The Netherlands. He has 25 years of experience in Life and Pensions, of which ten years in the software business. Elbertse's focus is on customer success and delivering on client engagements. He works closely with the business development team to win international opportunities by exploiting the benefits that joined forces bring to Lumera.

Tim Garratt
Tim Garratt
Partner
Baillie Gifford
Tim Garratt joined Baillie Gifford in 2007 and is a Client Director, overseeing the institutional client base that invests in Long Term Global Growth, one of Baillie Gifford’s most concentrated Equity strategies with a focus on transformational payoffs. Garratt has been heavily involved with the development of Baillie Gifford’s Shanghai office over the last few years and has a keen interest in helping to further raise Baillie Gifford’s role in responding to the climate crisis.

Casper Hesp
Casper Hesp
Director Real Estate Investment Management
Achmea Real Estate
Casper Hesp is Director Real Estate Investment Management bij Achmea Real Estate, waar hij verantwoordelijk is voor het Investment Management Team. Hesp heeft meer dan 15 jaar ervaring in de internationale vastgoedsector. Zo was hij eerder Director Research & Market Information bij INREV (de vereniging van beleggers in niet-beursgenoteerd vastgoed in Europa) en werkte hij bij ANREV (zusterorganisatie van INREV) in Hong Kong. Hesp behaalde een MSc, heeft de CEFA-opleiding voltooid en is voorzitter van de INREV Training & Education Committee.

Vishal Hindocha
Vishal Hindocha
Head of Client Sustainability
MFS
Vishal Hindocha joined MFS in 2016 and has been Senior Managing Director, Global Head of Sustainability Strategy since 2021. He works globally to develop solutions and provide insights on sustainable investment trends and best practices and is focused on ensuring that sustainability is integrated across investment, client and corporate pillars. Previously, he worked at Willis Towers Watson for 9 years as senior investment consultant and team leader. Hindocha is a CFA charterholder, holds CFA Society UK’s Certificate in ESG Investing and is a member of the Enterprise Advisor Network. He also holds the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s Certificate in Sustainable Business.

Maarten Hundepool
Maarten Hundepool
Managing Consultant
Keylane
Maarten Hundepool is verantwoordelijk voor de implementatie en verdere ontwikkeling van Plexus, het moderne SaaS platform voor pensioenadministratie, bij een verzekeraar. Met ruim 10 jaar ervaring in het pensioendomein, eerst in diverse rollen bij een intermediair en nu als managing consultant bij Keylane, is hij werkzaam om de wensen van werkgevers en bovenal deelnemers te vertalen naar concrete oplossingen in onze producten.

Henri Jansen
Henri Jansen
Managing Consultant
Keylane
Henri Jansen is medeverantwoordelijk voor de implementatie en verdere ontwikkeling van Plexus, het moderne SaaS platform voor pensioenadministratie, bij een pensioenuitvoerder en meerdere verzekeraars. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het pensioendomein en is binnen Keylane werkzaam om de wensen van werkgevers en bovenal deelnemers te vertalen naar concrete oplossingen in onze producten.

Agnes Joseph
Agnes Joseph
Actuaris
Achmea Pensioenservices
Agnes Joseph (1980) is actuaris. Ze werkt bij Achmea Pensioenservices en ze was tot 1 november bestuurder bij pensioenfonds DNB. Ze is columnist bij Pensioen Pro en schreef geregeld kritische stukken over de Wet toekomst pensioenen. Joseph staat achtste op de lijst van Nieuw Sociaal Contract.

Raymond Kuiper
Raymond de Kuiper
Client Solutions Manager Netherlands
BNP Paribas
Als Client Solutions Manager bij BNP Paribas Asset Management sinds september 2022 is De Kuiper verantwoordelijk voor ontwikkeling, advies en implementatie van Investment Solutions, richting een breed scala aan sectoren en klanten, waaronder Pensioenfondsen en Verzekeraars. Investment Solutions bestaan uit combinaties van bestaande bouwstenen als LDI, Overlay Management, Multi (Private) Asset, Portfolio Design, Structured Portfolio Management, Sustainable Solutions etc, om zo goed mogelijk te voldoen aan de specifieke criteria van klanten, zoals duurzaamheid, risico/ rendement en (il)liquiditeit. Voor BNPPAM was De Kuiper werkzaam als CIO bij ACTIAM, Munich Re, Aon Hewitt & JP Morgan. Hij heeft een Master’s degree in Financial Management aan de Universiteit Nyenrode.

Martijn Kuipers
Martijn Kuipers
Managing Director, Northern Europe
Russell Investments
Martijn Kuipers is managing director van Russell Investments Northern Europe en is lid van het management team EMEA. Kuipers speelt een sleutelrol in het zichtbaar maken van Russell Investments in de markt. Hij heeft sinds zijn aanstelling bij Russell Investments in 2003 verschillende functies bekleed, waaronder hoofd distributie en strategisch partnership in de Benelux. Daarvoor was hij manager client service en verantwoordelijk voor de dienstverlening aan institutionele klanten in de Benelux en de Nordic regio.
Voorafgaand aan de start bij Russell Investments heeft Kuipers vier jaar bij The WM Company gewerkt, een bedrijfsonderdeel van State Street, als account- en marketing manager. In die rol was hij verantwoordelijk voor het analyseren en presenteren van beleggingsresultaten aan institutionele klanten.

H. Noten
H. Noten
Voorzitter RvT
PGB
Han Noten is organisatiepsycholoog, was vakbondsbestuurder bij de FNV, was verantwoordelijk voor de administratie van het collectief pensioen bij Centraal Beheer en Avéro, lid van de directie reizigersbedrijf Nederlandse Spoorwegen en burgemeester van Dalfsen.
Daarnaast lid van de Eerste Kamer en verschillende toezichthoudende rollen waaronder Espria en voorzitter Raad van Commissarissen (RvC) van MN. Hij is momenteel voorzitter van de RvT van PGB, RvC waterbedrijf Vitens en voorzitter Ambulancezorg Nederland.

S. Pergamentsev
S. Pergamentsev
Head of Institutional, Structured Management
BNP Paribas Asset Management
Sergey Pergamentsev begon zijn beleggingscarrière in 1999 bij ABN Amro Bank als risicoanalist, gevolgd door zeven jaar als portefeuillemanager in het equity-derivatives solutions team bij ABN Amro Asset Management. Sinds 2018 is Pergamentsev Head of Structured Management Institutional en verantwoordelijk voor het beheer van institutionele klantportefeuilles, waaronder LDI, fiduciair management, overlay management onder verschillende regelgevende kaders en het beheer van gediversifieerde private credit portefeuilles.
Pergamentsev heeft een master in toegepaste wiskunde van de TU Eindhoven en een graad in theoretische wiskunde van de Kharkiv State University in Oekraïne.

Henk Radder
Henk Radder
Bestuurder
SBZ Pensioen
Sinds 2021 is Henk Radder professioneel pensioenbestuurder en lid van de beleggingscommissies van SBZ Pensioen, Pensioenfonds Cosun en Mars Pensioenfonds. Radder is ook partner bij Collective Action, een platform voor impactbeleggingen voor institutionele beleggers. Voorheen was hij managing director bij Russell Investments (2006-2021) en senior consultant bij Willis Towers Watson (1998-2006). Radder begon zijn loopbaan als relatiebeheerder bij The WM Company (1996-1998). Hij is afgestudeerd in Financiële Economie aan de Vrije Universiteit, waar hij ook VBA/CFA en een Master Risicomanagement voor Financiële Instellingen heeft afgerond.

Maarten Rossem
Maarten van Rossem
Historicus
Maarten van Rossem is historicus en Amerika-deskundige. Hij staat bekend om zijn scherpe en humoristische analyses van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Naast jurylid in De Slimste Mens is hij veelgevraagd commentator in de media. Ook zijn eigen podcast behoort tot één van de populairste van Nederland. Met zijn brede kennis probeert hij pensioenfondsbestuurders op 15 juni te prikkelen om anders te denken over de uitdagingen waar de sector voor staat.

Marc Rovers
Marc Rovers
Hoofd Euro krediet portfoliomanagementteam
Legal & General Investment Management
Marc Rovers is hoofd van het Euro krediet portfoliomanagementteam. Hij begon in mei 2012 bij LGIM als portfoliomanager in het Pan European Credit team. Daarvoor werkte hij 12 jaar bij Blackrock, eerst als senior portfoliomanager binnen Philips Investment Management en vervolgens als Director, Investment Manager, waar hij verantwoordelijk was voor het niet-financiële beheer van investment grade portfolios en portfoliomanager was voor twee Aziatische kredietportefeuilles. Rovers begon zijn carrière in 1995 als portfoliomanager bij ABP (nu APG).

Olaf Sleijpen
Olaf Sleijpen
Directeur Monetaire Zaken
De Nederlandsche Bank
Olaf Sleijpen is sinds 2020 directeur monetaire zaken bij DNB. Daarnaast bekleedt hij verschillende nevenfuncties. Zo is hij o.a. ook alternate lid van de Governing Council van de ECB, sinds 2007 professor European Economic Policy aan de Maastricht School of Business and Economics, sinds 2014 voorzitter van de Raad van Toezicht van het Blauwe Fonds en sinds 2018 lid van de Board of Trustees van de Peter Elverding Chair on Sustainable Business Regulation and Corporate Culture, Maastricht University. Eerder vervulde Sleijpen verschillende managementfuncties bij ABP en APG.